Malzeme
20–25 tane kabak çiçeği
Her çiçek için 1 tatlı kaşığı pirinç
7–8 dal ince kıyılmış taze soğan
Yarım demet ince kıyılmış taze nane
5–6 sap ince kıyılmış dereotu
1/3 demet ince kıyılmış maydanoz
1 tane büyük boy rendelenmiş kuru soğan
1 tane rendelenmiş domates
3/4 çay bardağı zeytinyağı
Karabiber, kırmızıbiber ve tuz
HazırlanıĢı:
Kabak çiçeklerinin ortasındaki kısmı çay kaşığı ya da cımbız yardımı ile nazikçe
çıkarın. Temizlenen kabakları iç içe koyarak su dolu bir kaba bırakın. Dolma içi için
gerekli bütün malzemeyi bir kapta karıştırın. Ardından çiçekleri doldurma işine
girişebilirsiniz. Çiçeklerin sadece dibinde dolma içi olacak şekilde az doldurun.
Ağızlarını büzerek, ağzı yukarıda olacak şekilde tencereye sıkışık olarak yerleştirin.
Üzerine biraz zeytinyağı veya tereyağı ile bir bardak su koyup 35–40 dakika pişirin.
ZEYTĠNYAĞLI ENGĠNAR
Malzeme
10 enginar
2 kuru soğan
500 gram haşlanmış bezelye
3 havuç
1 demet dereotu
1 limon suyu
1 çay bardağı zeytinyağı
1 tatlı kaşığı toz şeker
Tuz
2 su bardağı su
HazırlanıĢı:
Enginarları soyun ve kararmamaları için tuz ve limonla ovun. Tencereye bezelye, küp
küp doğradığınız havuç ve soğanları koyun. Enginarları bezelye ve havuçların
üzerine ters çevirerek dizin. Tuz ve şekeri enginarların üzerine serpin. Daha sonra bir
çay bardağı zeytinyağı ve iki su bardağı suyu dökün. Enginarları, yumuşayana kadar
pişirin. Piştikten sonra enginarları servis tabağına alın ve içlerini, havuç ve bezelye
karışımıyla doldurun. Üzerlerini dereotu ile süsleyebilirsiniz.
Malzeme
1 kg bakla
1 limonun suyu
3 soğan
1 dal taze sarımsak
8 çorba kaşığı zeytinyağı
1 çorba kaşığı un
1 tatlı kaşığı toz şeker
1,5 su bardağı sıcak su
5–6 dal dereotu
Tuz
HazırlanıĢı:
Baklaları yıkayıp ayıklayın. Kararmaması için yarım limon suyu ilave edilmiş suda
bekletin. Zeytinyağını tencerede ısıtıp soğanı ve sarımsağı pembeleştirin, un ilave
ederek kavurun. Baklayı da bu karışıma ekleyin. Taze sarımsağı ilave edip karıştırın.
Kapağı kapalı olarak kısık ateşte beş dakika pişirin. Toz şeker, tuz, sıcak su ve kalan
yarım limonun suyunu ilave edip baklalar yumuşayana kadar pişirin. Dereotunu
temizleyip kıyın. Baklanın üzerine serpiştirip tencerenin kapağı kapalı olarak
soğumaya bırakın. Dilerseniz sarımsaklı yoğurtla servis yapabilirsiniz.
OTLU DOLAMA BÖREK
Malzeme:
3 adet yufka
Sıvı harcı için:
3/4 su bardağı süt
1/2 su bardağı sıvıyağ
1 yumurta
Ġç harcı için:
Gelincik, ıspanak, pazı, ebegümeci, taze soğan, maydanoz ve dereotu
Çökelek
HazırlanıĢı:
İç harcı için öncelikle taze otları ince ince kıyın ve çökelek ile harmanlayın. Bir kapta
iyice çırpıp birbiri ile özdeşleşen sıvı harcı tezgâha yaydığınız her bir yufkaya bu sıvı
harçtan sürüp hazırladığınız iç malzemeden yeteri miktarda yayın ve yanlarını hafif
kıvırarak rulo haline getirin. Daha önceden yağladığınız yuvarlak tepsi veya cam
kalıbınıza ortadan başlayarak kendi etrafında dolamak suretiyle tüm yufkalara aynı
işlemi uygulayarak yerleştiriniz. Kalan sıvı harcı böreğin üzerine yayıp en üste çörek
otu ya da susam serpiştirerek önceden ısıtılmış 180 C de üzeri kızarana kadar
pişiriniz çıkardığınızda üçgen dilimler halinde keserek servis yapabilirsiniz.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder