TARHANA ÇORBASI
Yaz
mevsiminin sonuna doğru un, yoğurt, bol domates, kırmızı biber, İzmir ‘
e özgü yabani otlar önce kazanlarda pişirilir, daha sonra ekşimeye
bırakılır, kurutulur, el ile ovularak, un haline getirilen tarhanalar,
iyice kurutulup, kışa saklanır.Soğuk kış günlerinde et suyu ile
pişirilip, kızarmış ekmekle sıcak sıcak servis yapılır.Tarhana çok
lezzetli, besin değeri yüksek yöresel bir çorbadır.
KEŞKEK
Özellikle
düğün ve bayram yemeği olarak bilinir.Taş dibeklerde döğülerek kabuğu
çıkarılmış yumuşak buğdayın, koyun etiyle büyük kazanlarda ve bol odun
ateşinde iyice pişirilmesiyle oluşan keşkek, düğünlerde misafirlere
ikram edilir.Kalaylı bakır sahanlarda ikram edilen keşkeğin üstüne
salçalı ve kırmızı biberli tereyağı dökmekte adettir.
ZERDE
Keşkek
gibi özel günlerin yemeğidir.Tatlı olarak sofraya en son
getirilir.Nişasta, pirinç ve şekerden yapılıp, üzerine tarçın ilave
edilir.
SURA
Özellikle
Kurban Bayramından sonra yapılan bir yemektir.Kurban etinin kaburga
kemiklerinin bulunduğu bölüm kesilerek, büyük et parçası
çıkarılır.Kaburga kemikleriyle et kısmının arası tuz ve baharatla
oğulduktan sonra, iç pilavla doldurulur. Doldurulan kısmın etrafı
pişerken pirinçler dağılıp dökülmesin diye yorgan iğnesiyle dikilir.Kuzu
tenceresi denilen büyük bakır tencerede pişirilir.Daha sonra bir
tepsiye alınarak, üzeri salçala tereyağ ile yağlandıktan sonra, fırına
sürülür.Pembeleşinceye kadar kızartılır.Sıcak olarak servis yapılır.
İZMİR KÖFTESİ
Et
iyice döğüldükten sonra soğan suyu, tuz , karabiber ve diğer
baharatlar, ekmek içi ve yumurta ile yoğrulur.Köfte şekil verilerek,
yağda kızartılır.Üzerine domates konularak pişirilir.Sıcak servis
yapılır.
PAPAZ YAHNİSİ
Dana
eti doğranarak toprak bir tencereye konur.İçine soğan, sekiz-on tane
bütün sarmısak, tuz, biber, kimyon ve sirke ilave edilir.Hiç su
konulmadan tencerenin kapağı buhar çıkmayacak şekilde sıkıca
kapatılarak, pişirilir.
MÜCMERİ
Kıyma
ve soğan yoğrulur.Haşlanmış pirinç ile karıştırılıp, ovulur.Macun
haline gelince yumurta, maydonoz ve tuz ilave edilir.Üstü örtülüp bir
süre dinlendirildikten sonra, yağda kızartılır.
PİRİNÇLİ DOMATES ÇORBA
Domates
rendelenir, tereyağında biraz pişirilir.Birkaç domatese bir çorba
kaşığı tereyağ yeterlidir.Et suyunu koyup, kaynattıktan sonra, içine
biraz tuz atıp, pirinç salınır.Fındık büyüklüğündeki köfteler, tepsiye
serpilen una bulanır, daha sonra kaynayan pirinç suyunun içine salınır
ve pişirilir.
KOL BÖREĞİ
Alt
üst böreği hamuru ile olur.İstenildiği kadar beze tutulur.Açılır ikiye
katlanır, peynirli veya kıymalı iç konur.İzmir ‘ de genellikle ıspanaklı
yapılır.Ispanak kavrulursa ağır olur.Temiz yıkanıp, doğranan
ıspanaklara ince doğranan bir soğan, tuz, karabiber karıştırılıp,
böreğin içine katılır, rulo şeklinde sarılır.Sonra tepsiye sıralanıp,
kesilir.Üzerine bol zeytinyağı sürülüp, fırına verilir.Pişince üzerine
tepsi kapatılır.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder