İZMİR İLİ YEMEKLERİ
İZMİR DAMAK TADI
İZMİR SOFRASI
İZMİR YEMEKLERİ
İZMİR YÖRE MUTFAĞI
İzmir Mutfağı
,yemek seyret,yemekkler,izmir yemekleri,izmir mutfağı,izmir yöresele yemekleri,izmir mutfağı,izmir damak tadı
,izmir lokantaları,izmir restorantları,izmir yemekleri,yemek resimleri,yemek görüntüleri,yemek manzaraları,yemek görseller,yemek video, yemek tarifleri,yemek çeşitleri,anadolu yemek kültürü
İZMİR-EGE MUTFAĞI VE YEMEK KÜLTÜRÜ
Yemek
kültürü insanlık tarihi kadar eski. İnsanoğlu yaşamak için acıktığında
yemek yemeliydi ve beslenme alışkanlığı ekonomik, sosyal, siyasi,
kültürel pek çok yönü olan medeniyet tarihimizin temelini
oluşturmaktadır Anadolu, bereketli topraklar ülkesi... Doğusu da batısı
da, güneyi de kuzeyi de tarihin her döneminde insanoğluna ev sahipliği
yapmış, ekilmiş, savunulmuş ve vatan olarak bellenerek bereketli hale
getirilmiştir. Ülkemiz, coğrafi bölgelere göre farklı kültürel
özellikler göstermektedir. Öyle ki, Anadolu tam bir kültür mozaiğidir.
İşte bu yüzden de Anadolu’nun farklı yörelerinde yemek alışkanlıkları da
farklılık göstermektedir.
Türkler
Anadolu’ya yerleştiklerinde daha önce yaşayan insanların beslenme
sistemlerinden etkilenmişlerdir. Bu yüzden Türk mutfağındaki çeşit
zenginliği bir çok etkene bağlayabiliriz. Bunlar: Orta Asya ve Anadolu
topraklarının sunduğu ürünlerdeki çeşitlilik, uzun bir tarihsel süreç
boyunca birbirinden farklı birçok kültürle yaşanan etkileşim, Selçuklu
ve Osmanlı gibi imparatorlukların saraylarında gelişen yeni tatlar
olarak sayılabilir ve bu etkenler zaman içerisinde mutfak kültürümüzün
özgün yapısını kazanmasında rol oynamıştır. Yöreden yöreye farklılaşan
lezzetleri barındıran yeme-içme biçimleri, özel günler, kutlamalar ve
törenlerde ayrı bir anlam bürünmüş hatta kutsallık taşımıştır ve sonsuza
kadar da taşıyacaktır. Örneğin binlerce yıllık lezzetini bu güne
taşıyan Keşkek en eski Hitit yemeğidir. Diğer yandan Et ile otun tencere
yemeğinde buluşması ise Akdeniz etkisi ile gelişen bir Türk mutfağı
örneğidir.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder