Pages

Subscribe:

Ads 468x60px

13 Haziran 2013 Perşembe

İzmir İli Yemekleri 9

KUZU ETLĠ TANDIR

Özellikle Tire' de o meşhur Kuzu tandırı ya da diğer adı ile "tak tak kebabının” en
lezzetlisini bulmanız mümkündür. Merkezde küçücük bir yerde bu müthiş lezzeti
tatmak için sabah saat 05.00-06.00 civarında telefonla arayıp ne kadar yiyecekseniz
ayırtmanız gerekmektedir. Çünkü saat 09.00 da bitmiş oluyor neredeyse. Tabii
Tire’ye gitmişken özel koyun yoğurdu, çamur peyniri ve sucuğunu da almak yerinde
olacaktır. Kuzu tandırın gerçeği etin odun ateşinde fırında pişirilmesidir. Fakat
günümüzde bu çok mümkün olmadığında evlerimizde de her ne kadar tam o tadı
vermese de fırın poşetlerinde ya da düdüklü tencerede bunu yapabiliriz.
Malzemeler:
 1 adet kuzu kol (5-6 parçaya ayrılmış)
 2-3 baş kuru soğan
 2 diş sarımsak
 Tuz, karabiber
 Arzuya göre kekik
 3 yemek kaşığı zeytinyağı
 Birkaç defneyaprağı
HazırlanıĢı:
Soğanları irice halka şeklinde doğrayın. Sarımsakları da doğrayın. Eti bütün
marine malzemeleriyle karıştırıp en az 1-1,5 saat (en iyisi 1 gece) marine edin.
Ertesi gün bu karışımı fırın poşetine yerleştirip poşetin ağzını bağlama teliyle hiç
hava almayacak şekilde sıkıca bağlayın. (poşetin üzerine kürdanla birkaç delik
açın.)Poşeti tepsiye koyup 200C fırında 2-2,5 saat pişirin. Etin yumuşak olması
için yağlarını çok fazla temizlemeyin, hafif yağlı olsun.
Not: Eğer düdüklü tencerede yapılacaksa kuzu budu kemikli olarak balık tuzlar gibi
tuzlayıp birkaç yerine tane karabiber gömüp hiç su koymadan düdüklüye koyup
düdüğünü kapatmadan ve en kısık ateşte 5 saate yakın pişirin. Afiyet olsun.
TĠRE KÖFTE
Malzemeler:
½ kg dana kıyma ( döş etinden çekilmiş)
Tuz
Sos için:
5-6 Domates
4-5 Sivri yeşilbiber
Tereyağı, pide, yoğurt
HazırlanıĢı:
Kıyma ile tuzu çok iyi yoğurun çünkü ne kadar yoğrulursa tadı ve lezzeti o kadar
kıvamında olacaktır. Yoğurduktan sonra bunu mutfak robotundan geçirin ki et iyice
birbiri ile özdeşleşebilsin ve bunu 1 gece ya da vaktiniz sınırlı ise 5-6 saat
buzdolabında bekletip çıkardıktan sonra tekrar robottan geçirin. Bu arada İnce çöp
şişleri 15 dk. Su da bekleterek şişmelerini sağlayın, sonra her bir şişe elinizle kıymayı
takarak ince uzun bir köfte şekli verin. Şişleri hazırladıktan sonra köftelerinizi fırında
ya da ızgarada hafif rengi dönene kadar pişirin. Çok pişirmeye gerek yoktur zaten
köfteler ince olduğu için bu işlem kısa sürecektir. Bir tabağa alıp soğuttuğunuz
köfteleri kullanmadığınız kısmını poşetleyip daha sonra kullanmak için buzluğunuza
kaldırabilirsiniz. Sosu için domatesleri ve biberleri küçük küçük kıyın ve hafif tuz
ilavesi yaparak yağ ilave etmeden bir tencerede pişirin. Tavada erittiğiniz tereyağına
ister bütün ister küçük 2-3 parçaya böldüğünüz köftelerinizi ekleyip birkaç defa
çevirin. Servis tabağına önce pideleri, üzerine köfteleri, üzerine sosu dökün ve en
üste ince kıyılmış maydanoz ve yanına yoğurt ile servis edebilirsiniz. Tavada
köftelerden kalan yağı sosla karıştırın ki lezzet artsın. Afiyet olsun

 
YOĞURTLU GOPEZ ( KUPES) BAL
YOĞURTLU GOPEZ ( KUPES) BALIĞI:
Malzemeler:
Gopez Balığı
Sıvıyağ (kızartmak için)
Yoğurt
Birkaç tane sarımsak
Kırmızı pul biber ve tereyağı
HazırlanıĢı:
Balık temizlenip hafif unlanarak ve çok kızgın yağın içinde kızartılır. Yoğurtlu olduğu
için sert olması gerekir. Kızartılan balık servis tabağına alınarak balığın üstüne
sarımsaklı yoğurt ve tereyağında kırmızıbiberi kızdırıp gezdirilir. Aynı mantı gibi olur.
Foça’da bu yemeğin tarifinin İlimiye Adası'ndan getirildiği söylenmektedir. Kuşaktan
kuşağa da bu güne kadar gelmiş olan farklı ve yöresel bir lezzettir.
İzmir'in Yemekleri

Gastronomi uzmanlarına göre, dünyanın en zengin mutfakları; Türk, Fransız ve Çin mutfaklarıdır.Türk mutfağının çeşit açısından böyle zengin olmasının ve lezzet açısından da böyle beğeni toplamasının başlıca nedeni, yiyecek ve içecek yapımında kullanılan hammadde kaynaklarımızın çokluğundandır.Bu imkan, milli değerlerimizin ve tarihimizin eski ve köklü bir uygarlığa sahip olması son derece güzel bir şekilde değerlendirilmiş ve geliştirilmiştir.
İzmir ve yöresinin yemekleri de çeşit açısından son derece zengindir.Başlıcalarını şöyle sıralayabiliriz.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Sayfamızı Beğenmenizle
Mutluluk Duyarız