Pages

Subscribe:

Ads 468x60px

13 Haziran 2013 Perşembe

İzmir İli Yemekleri 7


EKMEK DOLMASI (Seferihisar Usulü)

Ekmek dolması Ege Bölgesinin özellikle Ödemiş, Tire ve Seferihisar’ın meşhur
yemeğidir. Sadece ramazan ayında fırınlarda ekmek dolması özel ekmeği satılır. Bu
ekmekler yuvarlak olur.
Malzemeler:
250 gr kıyma veya küçük kıyılmış kuşbaşı et parçaları
Tuz, karabiber, tereyağı
Et yada tavuk suyu
YapılıĢı:
Fırından alınan özel ekmeğin altı yuvarlak şekilde kesilir. Ekmeğin içi özenle çıkarılır
ve çıkarılan bu iç iyice ufalanır. Tereyağını tavada eritip içine kıyma yada etinizi
ekleyerek iyice kavurun, tuz ve karabiberi ilave edilip bu karışıma iyice ufaladığınız
ekmek parçaları da eklenerek güzelce harmanlanır. Bu dolgu malzemesi içi
boşaltılmış özel ekmeğin içine sıkıştırarak yerleştirilir ve kesilen kapak kapatılır.
Kapaklı ve ekmeğin rahatça sığacağı tavaya iki çatal yerleştirilir. Kesilen alt kısım
altta kalacak şekilde ekmek dolmamız çatalların üzerine özenlice yerleştirilir. Üzerine
tereyağı sürülür. Tavanın içine çatalları örtecek kadar et ya da tavuk suyu konularak
tavanın kapağı kapatılarak kısık ateşte kaynamaya bırakılır. Su kaynarken arada
kaşık yardımı ile kaynayan su ekmek dolmasının üzerine gezdirilir. Su azalınca
pişmiş demektir. Sıcak servis yapılır. Afiyet olsun

URLA KATMERĠ
İzmir’in en gözde ilçelerinden biri olan Urla, denizi, güneşi, lezzetli balıkları kadar
güveci ve katmeriyle de meşhurdur. Bir zamanlar İzmir’in ileri gelenleri sırf güveç
yemek için faytonlara binip Urla’ya gelirlermiş. O zamanlar güveçler kasaplarda
hazırlanıp, kara fırınlarda pişermiş ve ilçede 30’dan fazla kasap, bir o kadar da
meyhane varmış. Katmer aslında pek çok yörede bilinen ama farklı şekillerde yapılan
bir yiyecek. Urla'daki katmer pek çok kişinin aşina olduğunun aksine tatlı değil, tuzlu.
Malzemeler:
Yeterince un , su, tuz
1 Demet Maydanoz
½ kg böreklik peynir ve Sıvı yağ
HazırlanıĢı:
Çukur bir kaba ılık su konur, üzerine tuz konularak karıştırılır. Karışımın üzerine
yavaşça ve eleyerek un katılır. Yumuşağa yakın bir hamur elde edilene kadar
yoğurularak unu ayarlanır. Elde edilen hamur yarım saat kadar dinlendirilir. (Urla
katmerinin hamuru buzdolabında poşete sarılı olarak 6 gün dayanabilir.) Dinlenen
hamur 8 eşit parçaya ayrılır, parçalar yuvarlanarak top yapılır. Birinci top alınır,
tezgâhta parmak uçlarıyla yassılaştırılır, üzerine yarım tatlı kaşığı sıvıyağ sürülür.
İkinci hamurda aynı şekilde parmak uçlarıyla diğeri kadar yassılaştırılır, yağ sürülmüş
hamur parçasının üzerine konur, iki hamur parçası merdane ile açılmaya başlanır.
Hamur yemek tabağı büyüklüğüne gelince, çekiştirerek genişletilir. Pişirme tavasının
iki misli büyüklüğüne gelene kadar çekiştirerek ve esneterek kare şeklinde açılır.
Ortası çukur tavaya 1 çorba kaşığı sıvıyağ konur, tavanın her tarafına yağ yayılır.
Yağlı tava harlı ateşli ocağa konur, tam kızınca, açılan hamur kenarlardan taşarak
tavaya yerleştirilir. Açılan hamurun üzerinde ısının etkisi ile kabarcıklar oluşmaya
başlayınca, çabuk hareketlerle üzerine 1 adet yumurta kırılır ve ince kıyılmış
maydanoz katılır. Maydanoz ve yumurta kaşık yardımıyla karıştırılır. Yumurta pişince
tava büyüklüğünde hamura yayılır, üzerine peynir yayılır. Kenarlardan taşan hamur
parçaları zarf şeklinde katlanır. Bu arada alt kısmı piştiği için, Urla katmeri çevrilir.
Diğer kısmı da pişince ocaktan alınır. Diğer hamur parçalarına da aynı işlemler
uygulanır. Bu şekilde 4 adet katmer hazırlanmış olur. Kare kare dilimlenerek servis
yapılır. Katmeri peynirin yanısıra arzuya göre kıymalı yada patatesli de yapabilirsiniz

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Sayfamızı Beğenmenizle
Mutluluk Duyarız