Pages

Subscribe:

Ads 468x60px

13 Haziran 2013 Perşembe

İzmir İli Yemekleri 5

TURP OTU SALATASI
Malzemeler
 1 bağ turpotu
 Zeytinyağı
 Limon
 Sarımsak
 Tuz
HazırlanıĢı:
Turpotlarının kalın sap kısımları kesilerek taze sapları ve yaprak kısımları alınır iyice
yıkanır (epey kum tuttuğu için sirkeli suda da bekletmekte fayda vardır)
 Tencereye su ve tuz eklenip kaynamaya bırakılır. (çabuk kaynaması için tuzu
sonra da ekleyebilirsiniz)
 Su kaynadıktan sonra turpotunun sapları bir 5 dk önce yaprak kısımları 2-3
seferde suya eklenir. (hepsini birden eklemiyoruz çünkü o zaman kaynamış
olan su soğuyor)
 Yumuşayana kadar haşlanır, sonra kevgirle bir tabağa alınır.
 Ayrı bir yerde ezilmiş sarımsak, limon suyu, zeytinyağı ve tuz ile hazırlanan
sos servise yakın salataya dökülüp hafifçe karıştırılır.

DENĠZ BÖRÜLCESĠ SALATASI
Malzemeler:
1 demet deniz börülcesi
Sosu için:
1 çorba kaşığı sirke
3 diş sarımsak
½ taze sıkılmış limon suyu
½ çay bardağı zeytinyağı
Sos YapılıĢı:
Sarımsakları soyun ve ezin.
Taze limonu sıkın.
Tüm sos malzemelerini büyükçe bir bardakta karıştırın.
HazırlanıĢı:
Börülcelerin kök kısımlarını kesin. Yeşil kısımlarını güzelce yıkayın.
Büyükçe bir tencereye su ilave edin ve kaynatın. Kaynamış suyun içine börülceleri
ekleyin. Kaynamaya başladıktan sonra tencerenin kapağını kapatın.(taşırmamaya
dikkat etmek gerekiyor) Yaklaşık 10dk haşlayın. Haşlanmış börülceleri kevgirle akan
suya tutun ve süzgeçte süzülmeye bırakın. Süzülen Deniz Börülcelerini tek tek yeşil
kısımlarını liflerden ayırıp, servis tabağına alın. Üzerine sosu gezdirin ve servis yapın
KUZU ETLĠ ARAPSAÇI YEMEĞĠ:
Malzemeler:
1/2 kg arapsaçı
200 gr kuzu eti
1 baş soğan
1 Yemek kaşığı un
1 limon suyu
Bir tutam tuz
2 yemek kaşığı zeytinyağı
HazırlanıĢı:
Arapsaçlarını doğrayıp sirkeli suda 1/2 saat kadar bekletip
yıkayın. Düdüklü tencerede doğranmış soğanı pembeleştirip etleri içine atın. Biraz
kavurunca arapsaçlarını ilave edip tuzunu ve yeterli miktarda suyunu koyup
düdüklünün ağzını kapatıp 1/2 saat pişirin. Soğuduktan sonra kapağını açıp limon
suyu, un ve yemeğin suyunu karıştırıp tencereye döküp 10 dk. kadar ekşisini
karıştırın. Servise hazırdır.
KUZU ETLĠ ġEVKET-Ġ BOSTAN
Malzemeler :
1/2 kg şevketi bostan ayıklanmış, yıkanmış
250 gr kuzu kuşbaşı
Zeytinyağı
1 adet orta boy kuru soğan
1 limonun suyu
2 küp şeker
Tuz
2 su bardağı kadar su
HazırlanıĢı:
Tencereye önce yıkanmış etleri yerleştirin ve ateşe koyun. Etler suyunu salıp
çektikten sonra yağı ekleyin ve etleri biraz kavurun. Küp doğranmış soğanları
ilave edip soğanlar ölünce de şevketi bostanı ekleyin. Üzerine limon suyunu,
küp şekerleri, yeterince tuzunu ve suyunu da ilave edip pişmeye bırakın Etin
kokusu 20 dakika kadar sonra piştiğini belli ediyor zaten. Afiyet olsun.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Sayfamızı Beğenmenizle
Mutluluk Duyarız