Pages

Subscribe:

Ads 468x60px

13 Haziran 2013 Perşembe

İzmir İli Yemekleri 8


OKMA
Malzemeler
Domates, Biber, Çamur peyniri (çökelek ya da lor peyniri de kullanılabilir)
Dereotu, taze nane, taze soğan, maydanoz, zeytinyağı
Pul biber, karabiber ve tuz.
HazırlanıĢı
Bütün malzeme sırasıyla küçük küçük doğranarak harmanlanır. Üzerine istenilen
miktarda tuz, karabiber pul biber ve zeytinyağından oluşan karışım eklenir. Servis
edilirken en üste tekrar ince kıyılmış maydanoz ve dereotu ile konularak süslenir.
Özellikle Tire’de yapılan ve kahvaltılarda da sunulan özgün bir salata türüdür.
ÇIĞIRTMA (ZEYTĠNYAĞLI PATLICAN YEMEĞĠ)
Malzemeler:
6 adet kemer patlıcan
5-6 adet domates
5-6 adet biber
2 küçük soğan
5-6 diş sarımsak
Tuz, karabiber
Maydanoz
1/2 çay bardağı sıvıyağ
2 kaşık zeytinyağı
2 adet kesme şeker
HazırlanıĢı:
Patlıcanlar alacalı soyulur ve tuzlu suda 15 dakika bekletilir, yıkanır resimdeki gibi
bıçakla helezon şeklinde yani patlıcanı çevire çevire kesilir. Her tarafı 1/2 çay bardağı
sıvıyağ ile yağlanır ve tuzlanır, teflon tepsiye dizilir, üzerlerine doğradığınız biberlerde
dizilir daha hafif olması için 220 derecede ısıtılmış fırında kızartılır. İsteyen yağda da
kızartabilir. Soğanlar ve sarımsaklar doğranarak zeytinyağında öldürülür kabuklarını
soyduğumuz ve küçük doğradığımız domatesler de eklenerek şeker, karabiber ve
tuzu ilave edilerek patlıcanların üzerine dökülür. Domatesler pişip patlıcanlar
domateslerin suyunu çekene kadar pişirilir Soğuyunca üzerine küçük küçük
doğradığınız maydanozla servis yapılır.
TARHANA ÇORBASI

(Toz halinde pişirilmeye hazır tarhana)
Malzemeler
1.5 kg kırmızı kapya biber
1 kg domates
1 kg soğan
1 çorba kaşığı zeytinyağı
1 demet tarhana otu
½ kg haşlanmış nohut
1.5 kg süzme yoğurt
½ kg irmik
1 avuç tuz
1 yaş maya
1 çorba kaşığı toz kırmızı biber (arzuya göre acı yada tatlı)
8 kg un
HazırlanıĢı:
Tarhana otu düdüklü tencerenin dibine konulur. Üzerine kırmızıbiber, domates, soğan
parçalar halinde kesilerek yerleştirilir. 1 çorba kaşığı zeytinyağı yeteri kadar tuz
eklenerek hiç su konulmadan pişirilir.
Piştikten sonra bu karışım tarhanayı yoğuracağınız büyükçe mutfak kabına aktarılır
ve içinden demet halinde ot çıkartılarak, haşlanmış nohut eklenip soğuması beklenilir.
Soğuyunca süzme yoğurt, irmik bir avuç tuz, yaş maya, toz kırmızıbiber ve un
eklenerek iyice yoğrulur. Elde edilen hamur 8 gün boyunca gidip gelip yoğrulmalıdır.
9. Gün bunu küçük yassı parçalar yapıp temiz bir bezin üzerine kuruması için serilir.
İyice kurumadan elekten geçecek kıvama gelince, tel elekten elle ya da robotta
çekilerek ( resimdeki irilikte) pişirilmeye hazır hale getirilir
Tarhana Çorbasının Yapımı: ( 4 kişilik)
1 litre su için yaptığımız tarhana tozundan 4 dolu çorba kaşığı tarhana koyu kıvamlı
bir çorba için idealdir. Tencerede tereyağını eritin, istenirse biber salçası da çok az
kavrulabilir, üzerine 1 lt soğuk su eklenir ve hemen tarhana tozu ilave edilir
topaklanmaması için sürekli karıştırılarak kıvamına gelip kaynayana kadar pişirilir.
Yenilirken isteğe göre özellikle kış aylarında içine piştikten sonra birkaç dövülmüş
sarımsakta atılabilir. Afiyet olsun.

URLA GÜVECĠ
Malzemeler:
750 gr güveçlik kuşbaşı güveçlik dana eti,
5 adet iri boy domates,
1 adet iri boy kuru soğan,
6-7 diş sarımsak,
6-7 adet tatlı sivri biber,
Tuz,
Karabiber,
Zeytinyağı
HazırlanıĢı:
1 adet domatesi halka halka keserek toprak kabın altına sıralayın. Soğanı piyazlık
doğrayıp üzerine dağıtın. Bir sıra et, bir sıra iri doğranmış domates, iri doğranmış
biber, sarımsakları da sıra sıra toprak kaba yerleştirin. Malzemeleri yerleştirirken tuz
ve karabiberi de yeterli miktarda ekleyin. En son bir adet domatesi halka halka kesip,
etlerin üzerini örtün. Yeteri miktarda zeytinyağını ilave edin. Üzerine ister tatlı ister acı
1-2 tane bütün biber koyun. Fırında 200 -250 C de pişirin. Aslında güveç odun
fırınında pişerse daha lezzetli olur. Toprak kabın kapağının kenarı hamur ile iyice
kapatılır hava almasın diye. Sonra kara fırında pişirilir. İçine hiç su konmaz etler kendi
suyu ve domateslerin suyu ile hamur gibi olana kadar pişirilir ve tabii ki bütün lezzeti
de içinde kalmış olur.
Afiyet olsun
ĠZMĠR KÖFTE
Malzemeler:
Köftesi için:
- 500 gr. kıyma,
- 1 su bardağı kurutulup robottan çekilmiş ekmek içi,
- yarım demet maydanoz (ince kıyılmış),
- 2 tane orta boy soğan (rendelenmiş),
- 2 diş sarımsak,
- 1 çay kaşığı karabiber,
- 1 çay kaşığı pul biber,
- tuz,
- Kıvamı bulması için 1 kahve fincanı kadar su
Diğer malzemeler:
- 3 orta boy patates,
- 2 tane domates,
- 2 tane dolmalık biber,
- 2 kaşık domates salçası,
- 1 tatlı kaşığı kekik (üzerine serpmek için),
- yeteri kadar sıvı yağ,
- tuz
HazırlanıĢı:
Köftesi için soğanı, sarımsağı rendeleyin. Bir kaba diğer köftelik malzemeleri de
koyduktan sonra az su yardımı ile kıvamlı bir köfte yoğurun. Ceviz büyüklüğünde
parçalar alıp resimdeki gibi parmak parmak köfteler hazırlayın. Diğer taraftan
patatesleri soyup yıkayıp kurulayın. Elma dilimi şeklinde kesin ve bol sıvı yağda
yarı kıvamda kızartın.
Kızaran patatesleri uygun bir tepsiye alıp üzerine hafif tuz serpin. Daha sonra
hazırladığınız köfteleri teflon tavada az yağda yarı kıvamda kızartın. Kızaran köfteleri
de patateslerin üzerine döşeyin. Üzerine elma dilimi domatesleri ve biberleri koyun. 2
kaşık salçayı köfteleri kızarttığınız tavada az yağda kokusu çıkana kadar çevirin.
Üzerine 3 su bardağı kadar sıcak suyu koyup tıkırdamaya başlayınca ocaktan alın ve
köftelerin üzerine dökün. Fırına sürmeden önce üzerine kekik serpin ve 200 derecelik
fırında 30 dakika kadar pişirin. Tepsinin üzerini yağlı kâğıt ya da alüminyum folyo ile
kapatırsanız üzerindeki domatesler ve biber yanmamış olur. Ayrıca buharlaşma
nedeni ile kekik yemeğinizin içine kadar işler bu sayede lezzetine lezzet katmış
olursunuz
KEġKEK
Keşkek Ege’nin çok meşhur bir yemeğidir. Özellikle köy ve kasabalardaki düğünlerde
büyük kazanlarda pişirilen keşkek bütün kasaba halkı davet edilerek sunulur.
Malzemeler :
1 kg keşkeklik döğme buğday (aşurelik buğday)
1 Tavuk veya parça etle de olur
200 gr tereyağı (veya sıvı yağda olabilir)
tuz, karabiber, kırmızıbiber, nane
HazırlanıĢı :
Keşkeklik buğday geceden iyice yıkanıp üzerine 4 parmak çıkacak kadar su ile
ıslatılır. Sabah düdüklü tencere olursa tercihen daha iyi, tencerenin dibine önce parça
parça etler yerleştirilir. Akabinde geceden suya yatırdığımız keşkeklimizi süzmeden
o suyuyla tencereye koyalım ve zaten suyunu çekmiş olduğu için 4 parmak üzerine
çıkacak kadar su koyarak tuzunu ekleyin. Eğer etiniz yağsızsa az miktarda yağ da
koyabilirsiniz. Fazla olmamalı çünkü üstüne de yağ yakılacağı için ağırlaştırmamamız
gerekir. Tenceremizin kapatılarak önce harlı ateşte bir kaynatıp buhar çıktıktan sonra
mümkün mertebe ocağın en kısık ateşinde 2-3 saat kadar pişirin.
Tencerenin havasını çıkardıktan sonra bir tahta kaşıkla dinlene dinlene bu keşkeği
karıştırarak ezin. Ne kadar ezilirse o kadar güzel olur, bırakın etlerde birbirine girsin
özleşsin. Sonra servis yapılacak tabaklara koyun ve üzerine kırmızıbiberle tereyağı
kızdırıp servis yapın. Afiyet olsun.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Sayfamızı Beğenmenizle
Mutluluk Duyarız