Pages

Subscribe:

Ads 468x60px

3 Temmuz 2013 Çarşamba

İzmir Spor Kulübü 2

Bucaspor Kulübü

Adres : Özmen Caddesi No: 73
Buca-İZMİR
Web Adres : www.bucaspor.org.tr
Telefon : 0232 442 25 67 - 68
Faks : 0232 440 79 08
BUCASPOR KULÜBÜ TARİHÇESİ

Cumhuriyet'le birlikte çakan
bir kıvılcımız biz...
Yüreklerdeki spor sevgisini tutuşturan...
82 yaşında dev bir çınarız.
Güçlü... Köklü...İlkeli...Kararlı...
CUMHURİYET'in kurulmasıyla birlikte ülkemizin dört bir yanında çakan futbol kıvılcımları, kısa süre sonra Buca'da yaşayan gençlerin de kalbini tutuşturdu. Aradan geçen 5 yıl gibi kısa bir sürede yapılanmasını tamamlayarak hedeflerini belirleyen Bucalı gençler, Süleyman Atakan, Bekir Eromat, Niyazi Gökgönül, Hasan Yalçınkaya ve Niyazi Aktaş tarafından , Karşıyaka (1912), Altay (1914), Altınordu (1923) ve Göztepe'den (1925) sonra, Bucaspor 1928 yılında İzmir'in 5. spor kulübü olarak kuruldu.

O yıllarda asıl adı Buca İdmanyurdu olan Bucaspor'un ilk başkanlığını, dönemin Belediye Reisi Muzaffer Ersezgin üstlenmiştir.

Kulübün o tarihteki renkleri de bugünkü gibi sarı ve laciverttir. Bu renklerin yanına, eski başkanlarımızdan Yusuf Muhafız'ın döneminde eklenen "kırmızı" ise, daha sonra genel kurul kararıyla iptal edilmiştir. 1928'den 1984'e kadar 56 yıl boyunca futbolun yanı sıra güreş, masa tenisi, atletizm gibi çeşitli spor branşlarında da faaliyet göstererek , daima ilçede sporun gelişmesinde öncülük yapmış ve ilçeye kök salmıştır .

Türkiye Profesyonel Üçüncü Ligi'nin kurulduğu 1984 yılında, Federasyon'a son başvuru tarihine iki gün kala Akın Göksu ve İsmet Çiftçi'nin girişimi ve Buca’nın yetiştirmiş olduğu değerli insanlardan sayın Işılay Saygın hanımefend'nin özel çabalarıyla, İsmet Çiftçi ve S.Mehmet Özkan'ın son günde verdiği banka teminat mektuplarıyla Türkiye Profesyonel Futbol Üçüncü Ligi'ne katılmıştır .

İsmet Çiftçi başkanlığındaki Cemil Şeboy, Akın Göksu, Şükrü Kayagüney, Salih Büyükdemirel, Tarık Vardar, Mümin Günduru, Ertan Erdek ve S.Mehmet Özkan'dan oluşan yönetimiyle profesyonelliğe geçiş yapan Bucaspor, burada geçirdiği 6 yılda bir taraftan futbol okulları açıp geleceğe yatırım yapmış, diğer taraftan profesyonel bir kulüp olmanın tüm gereklerini yerine getirmiştir. Binali Sarıçam, bu dönemde 2 sezon başkanlık yapan ve önemli katkı sağlayan isimlerin başında gelir.

Akın Göksu'nun Başkan, S.Mehmet Özkan'ın Profesyonel Şube Sorumluluğu'nda Bucaspor 6 Mayıs 1990 tarihinde Edremitspor'u deplasmanda 1-0 yenerek, tarihinde ilk kez 2. Lig'e yükselmeyi başarmıştır. İkinci Lig'deki ilk sezonuna, Teknik Direktör Erkan Velioğlu yönetiminde, sezona 5'te 5 yaparak giren Bucaspor, yakaladığı bu büyük çıkışla "Fırtına" lakabını da almıştır.

1990-1994 yıllarında Belediye Başkanı Ertan Erdek'in katkıları, Soner Duran ve Eser Cihan'ın başkanlık dönemleri ve bu dönemde öne çıkan Veli Velioğlu ve Ali Timur gibi yöneticilerin katkıları önemlidir.

1995 yılında Şükrü Kayagüney'in başkan, S.Mehmet Özkan'ın Profesyonel Şube Sorumluluğu'nda ve 1997 yılında S.Mehmet Özkan'ın başkan, Adnan Dolma'nın Profesyonel Şube Sorumluluğu'nda olmak üzere iki kez Ekstra Play-Off'larda Süper Lig'in kapısından dönen Bucaspor, tarihinde hiç küme düşme acısı yaşamamıştır.

1994 ile 2009 yılları arasında 15 yıl ilçenin belediye başkanlık görevini yürüten Cemil Şeboy, Bucaspor tarihinde iki defa başkanlık yapmış ve Bucaspor'un gelişmesinde her zaman destek olarak, 1996 yılında şimdiki Bucaspor Tesisleri'nin bulunduğu arazide tesisleşme hamlesini başlatmıştır.

1997 sezon sonunda kendi isteğiyle başkanlığı bırakarak, altyapı ve tesisleşme işlerinin başına geçen S.Mehmet Özkan, kulüp başkanlığına geçen Adnan Dolma ile birlikte, iki yıl içersinde şimdiki Bucaspor Tesisleri’nin kuruluşuna ve B Genç Türkiye Şampiyonu olan bir takım yaratılmasına öncü olmuştur.

1999 ile 2005 yılları arasında, en uzun dönem başkanlık yapan Yusuf Muhafız döneminde de üçüncü çim saha ve profesyonel takım binası tamamlanmış ve kulüp önündeki toprak sahaya 5 adet suni çim halı saha yapılmıştır. Bu dönemde, bir Bucalı olan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Piriştina'nın da Bucaspor'a önemli katkıları olmuştur.

2005 yılında Ufuk Akgün'ün başkanlığında, takım ilk defa direkt olarak Play-Off grubunda oynamaya hak kazanmıştır.

2006-2007 ile 2007-2008 sezonları, tekrar İsmet Çiftçi'nin başkanlık yıllarıdır. Bucaspor 2007 yılında Türkiye kupasında iki tur atlayarak gruplara kalma başarısı göstermiş ve Süper Lig takımları ile başa baş maçlar oynamıştır.

Başkan İsmet Çiftçi, Belediye Başkanı Cemil Şeboy ve sarı-lacivertli camianın ısrarlarıyla S.Mehmet Özkan, 2007 yılbaşından itibaren tekrar yuvaya dönerek, Türkiye'nin en büyük altyapı organizasyonu olan Bucaspor Futbol Akademisi'ni kurmuştur. Akadem'nin kuruluşunda ve yönetiminde ikinci isim olarak Adem Turgut'un katkıları çok önemlidir. Bucaspor Futbol Akademisi kurulduğu yıldan itibaren, değişik yaş gruplarında, Türkiye çapında üçüncülük, ikincilik ve şampiyonluklar almış, genç milli takımlarda Bucasporlu gençler yer almaya başlamıştır.

Buca Belediye Başkanı Cemil Şeboy, son döneminde 6.100 kişilik yeni Buca Arena Stadı'nı yaptırarak, Bucaspor'un maçlarını gerçek bir stat havasında oynamasına olanak sağlamış ve ateşli taraftarıyla "Fırtına Bucaspor"mücadele ettiği liglerde esmeye başlamıştır .

Böylece en önemli sportif başarılar, her kulübe nasip olmayacak şekilde arka arkaya yaşanmıştır.

Şeref Üstündağ başkanlığında 2008-2009 sezonunda 2.Lig Şampiyonluğu yaşayan Bucaspor, 2009-2010 sezonunda da Dr.Mehmet Bektur başkanlığında Bank Asya 1. Lig'de mücadele ettiği ilk yılında mütevazi bütçe ve kadrosuyla sezonu ikinci tamamlayarak, tarihinde ilk kez adını Spor-Toto Süper Ligi'ne yazdırmayı başarmıştır .

Buca Belediye Başkanları her dönemde Bucaspor'a destek olmuşlar ve onursal başkanlık yapmışlardır. Yaşanan bu şampiyonluk yıllarında da Belediye Başkanı Ercan Tatı’nın önemli katkıları olmuştur. 19 yıl aralıksız kulüp müdürlüğü görevini yapan Fevzi Karagöz ile 12 yıldır tesisler amirliği görevini yürüten Necati Çoban'ın kulübümüze verdiği emekleri de hatırlamakta yarar vardır .

İsmini taşıdığı ilçesinin tanıtımına en önemli katkıyı sağlayan, yurt içi ve yurt dışında yaşayan tüm Bucalıların göğsünü kabartan, yediden yetmişe tüm futbolseverlerin haklı takdirini kazanan, herkese Buca’nın haritadaki yerini öğreten Bucasporumuz'un başarıları daim olsun, sonsuza dek yaşasın, yaşatılsın...

Bucasporumuz'un kuruluşundan, Türkiye'nin ilk 18 kulübünden biri olmasına kadar geçen 82 yıllık süreçte aklını veren, zamanını veren, parasını veren ve emeğini veren, katkı sağlayan tüm insanlarımıza duamız; Ebediyete intikal edenlerin mekanı Cennet olsun, Allah rahmet eylesin... Yaşayanların ise bu dünyada sırtı yere gelmesin .

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Sayfamızı Beğenmenizle
Mutluluk Duyarız